کیست تارلوف چیست و چگونه درمان میشود؟
کیستهای تارلوف ستون فقرات، که به نام کیستهای ریشه عصبی نیز شناخته میشوند، کیسههای پر از مایع هستند که در ناحیه ریشههای عصبی ستون فقرات ایجاد میشوند. این کیستها معمولاً در نواحی ساکرال و کمری ستون فقرات ظاهر میشوند و میتوانند بر روی اعصاب فشاری وارد کنند که ممکن است باعث بروز علائم مختلفی مانند درد، بیحسی، ضعف عضلانی و مشکلات حرکتی شوند. در برخی موارد، این کیستها بدون علامت باقی میمانند و به طور تصادفی در تصویربرداریهای پزشکی شناسایی میشوند، اما در مواردی دیگر میتوانند مشکلات جدی ایجاد کنند. این مقاله به بررسی علل، علائم، تشخیص و گزینههای درمانی کیستهای تارلوف ستون فقرات پرداخته و روشهای مختلف مدیریت این اختلال را بررسی میکند.
میزان شیوع کیست تارلو
برخی انواع کیست تارلو بدون علامت و کوچک هستند که در 5 تا 9 درصد از کل جمعیت وجود دارد. اما کیستهای بزرگ که علائمی ایجاد مینمایند نسبتا نادر هستند. کیستهای تارلو ابتدا در سال 1938 شناسایی شد اما هنوز دانش علمی در مورد آنها بسیار کم است.
چه عواملی باعث تشکیل کیست تارلو میشود؟
اگر چه علت دقیق آن هنوز مشخص نیست اما نظریه هایی درباره علت ایجاد علائمی در کیستهایی که بدون علامت بوده اند، وجود دارد. در چندین مورد مطالعه شده، تصادف یا زمین خوردن در ناحیه دنبالچه ستون فقرات منجر به عود کیست تارلو بدون علامت و بروز درد شده است.
علائم و نشانه های کیست تارلو چیست؟
افزایش فشار در کیست ممکن است باعث تشدید علائم شده و به عصبها صدمه بزند. نشستن، ایستادن، راه رفتن و خم شدن معمولا دردناک است و اغلب تنها حالتی که باعث رهایی از درد میشود تکیه دادن بر یک طرف بدن است. علائم بسته به بیمار بسیار متفاوت است و ممکن است عود کرده و سپس فروکش نماید. هر یک از علائم زیر ممکن است در بیماری که به کیست تارلو علامت دار مبتلاست، دیده شود:
- درد در ناحیه عصبهای تحت تاثیر کیستها به خصوص باسن
- ضعف عضلات
- سخت شدن ایستادن یا نشستن به مدت طولانی
- از دست دادن حس پوست
- از دست دادن واکنش عضله
- تغییر در عملکرد روده مانند یبوست
- تغییر در عملکرد مثانه از جملع افزایش دفعات ادرار یا بی اختیاری ادرار
- تغییر در عملکرد جنسی
روشهای تشخیص کیست تارلو چگونه است؟
کیست تارلو را به سختی میتوان تشخیص داد چرا که دانش محدودی در مورد آن وجود دارد و بسیاری از علائم آن شبیه به اختلالات دیگر می باشند. بیشتر پزشکان معمولا احتمال کیست تارلو را در نظر نمیگیرند. بهتر است به متخصص با تجربه در زمینه درمان این وضعیت مراجعه شود. کیست تارلو ممکن است زمانی شناسایی شود که بیماری با درد پایین کمر یا سیاتیک تحت ام آر آی قرار میگیرد. بررسی های بعدی رادیولوژی به ویژه میلوگرافی سی تی معمولا توصیه میشود.
در صورتی که بیمار مشکلات مثانه دارد و به دنبال کمک پزشکی به اورولوژیست مراجعه مینماید، آزمایشهایی وجود دارد که به تشخیص کیست تارلو کمک خواهد کرد. آزمایشهای استاندارد اورولوژی برای کیست تارلو کمک میکند مشخص شود آیا بیمار دچار مثانه نوروژنیک (اختلال عملکردی مثانه یا مثانه عصبی ) است یا خیر .
درمانهای غیر جراحی کیست تارلو
درمانهای غیر جراحی شامل تخلیه مایع مغزی نخاعی کمری و مکش کیست با هدایت سی تی اسکن. اما تکنیک جدیدتر این است که در آن مایعات مغزی نخاعی از داخل کیست تخلیه شده و سپس فضا با تزریق چسب فیبرین پر میشود. متاسفانه هیچ یک از این روشها از رخداد مجدد کیست علامت دار پیشگیری نمی نماید.
درمان جراحی کیست تارلو
در عمل جراحی کیست تارلو، ناحیه ستون فقرات در محل کیست باز میشود. کیست باز شده و مایع داخل آن تخلیه میگردد و سپس به منظور جلوگیری از پر شدن مجدد کیست با مایعات، آن را با تزریق چسب فیبرین یا مواد دیگر پر میکنند.
تکنیکهای نوروسرجیکال برای کیستهای تارلو علامت دار شامل لامینکتومی دکمپرسیو (فشار برداری) ساده، برش ریشه عصبی و یا کیست و سوراخ کردن میکروسکپی کیست و ایمبریکیشن.
عمل جراحی برای بیماران مبتلا که کیست تارلو بزرگتر از 1.5 سانتیمتر که درد تیر کشنده یا اختلال عملکرد مثانه یا روده را نیز تجربه میکنند بهترین روش است. فواید جراحی باید در کنار خطرات و عوارض احتمالی آن سنجیده شود.
نتایج درمان کیست تارلو
نشت مایعات داخل کیست پس از عمل متداولترین عارضه جراحی کیست تارلو است اما در برخی موارد این نشت ممکن است خود به خود بهبود بیابد. ممکن است به بیمار توصیه شود در رختخواب بماند در حالی که بخش پایین رختخواب بالاتر باشد. بیماران باید برای کنترل تورم گن بپوشند. امکان مننژیت باکتریایی وجود دارد اگر چه احتمال آن کم است. اگر چه برخی بیماران کاهش قابل توجهی در درد خود را گزارش میکنند اما بیشترین پیامد منفی جراحی، عدم توانایی در برطرف کردن علائم است. در برخی موارد عمل جراحی ممکن است منجر به تشدید علائم موجود شده یا علائم جدیدی ایجاد نماید. در صورتی که همه گزینه های درمانی دلسرد کننده باشند، بیمار باید تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد نماید و استراتژیهای مدیریت درد را با کمک پزشک خود برگزیند. مدیریت درد تحت نظر متخصص درد و کمک گرفتن از گروههای حمایتی برای غلبه بر علائم و بهبود کیفیت زندگی لازم است.
آدرس مطب : تهران، میدان آرژانتین، ابتدای خیابان الوند، ساختمان مرکزی پزشکان،طبقه اول
تلفن : 88670088 - 021نظرات کاربران درباره این مطلب :راضیه مختاری [ 1403-09-04 ] ایا کیست نخاعی خطرناک است
مرجان [ 1401-11-20 ] ممنون از اطلاعات جامع و علمیتان
علی جوان [ 1401-04-26 ] با سلام و خسته نباشید من سال قبل پای چپ و سیاتیک پای چپ ولگن درد داشتم تمام ستون فقراتم متورم و تحت فشار شدید و همه بندهای استخوانهای بدنم تق تق صدا میکردن رفتم دکتر کفتن احتمالأ دیسک داری امسال رفتم دکتر برا اینکه بدونم میتونم کار سنگین بکنم یا نه ام ار آی دادم دکتر بعد دیدن عکسهام گفتن دیسک نداری کیست ته نخاعی داری حالا من تکلیفم مشخص نیست که این کیست دوباره متورم میشه؟ چه وقت ؟ آیا باید جراحی بشه؟آیا حرارت بالای بدنم از این کیست هست؟ خطرات احتمالی برای بدن در صورت جراحی و در صورت جراحی نکردن
اگر سوال دارید اینجا بپرسید
برای متن سوال فقط از حروف فارسی استفاده کنید . حداکثر طول مجاز برای متن 500 کاراکتر است .
در صورت ثبت شماره تلفن و آدرس ایمیل ، پس از پاسخگویی به شما اطلاع داده میشود. این اطلاعات محرمانه است و در سایت نمایش داده نمیشود.
فقط فایل تصویری با فرمت JPG امکان ارسال دارد و حداکثر حجم فایل 200 کیلو بایت است.