التهاب بورس ایسکیوگلوتئال یا التهاب نشیمنگاه چیست؟
التهاب بورس ایسکیوگلوتئال یا التهاب نشیمنگاه، یکی از انواع شایع التهابهای بورس است که میتواند منجر به درد و ناراحتی در ناحیه نشیمنگاه یا باسن شود. بورسها کیسههای کوچکی پر از مایع هستند که وظیفه آنها کاهش اصطکاک بین استخوانها، ماهیچهها و تاندونها است. در صورتی که این کیسهها به دلایل مختلفی مانند فشار بیش از حد، نشستن طولانی مدت، یا آسیبهای ورزشی دچار التهاب شوند، علائمی نظیر درد، تورم و حساسیت در این ناحیه ظاهر میشود. در این مقاله به بررسی علتها، علائم و روشهای درمان التهاب بورس ایسکیوگلوتئال میپردازیم.
- علت و عامل التهاب بورس نشیمنگاه چیست؟
- علائم و نشانه های التهاب بورس ایسکیوگلوتئال (نشیمنگاهی)
- التهاب بورس ایسکیوگلوتئال (نشیمنگاهی) چطور تشخیص داده می شود؟
- درمان التهاب بورس ایسکیوگلوتئال (نشیمنگاهی) به چه صورت است؟
- عوامل تأثیر گذار در ایجاد التهاب بورس ایسکیوگلوتئال (نشیمنگاهی)
- در فیزیوتراپی برای درمان التهاب بورس ایسکیوگلوتئال چه اقدامی انجام می شود؟
- روشهای دیگر برای بهبود و درمان التهاب بورس ایسکیوگلوتئال
- حرکاتی برای بهبود التهاب بورس ایسکیوگلوتئال
علت و عامل التهاب بورس نشیمنگاه چیست؟
التهاب بورس ایسکیوگلوتئال (نشیمنگاه) معمولاً به علت انجام مکرر یا طولانی مدت یکسری از فعالیت ها که فشار و استرس زیادی را به بورس ایسکیوگلوتئال وارد می کند، به وجود می آید. مثلاً نشستن بر روی سطوح سفت به مدت طولانی یا دویدن به مدت طولانی یا پریدن های مکرر می تواند عامل بروز این مشکل باشد. فعالیت های ورزشی مختلف به خصوص ورزش های رزمی که در آن از ضربات پا استفاده می شود هم تنش زیادی به تاندون همسترینگ و در نتیجه بورس نشیمنگاهی وارد می کند که می تواند احتمال دچار شدن به التهاب بورس نشیمنگاهی را بالا ببرد. البته در برخی موارد هم ممکن است بیمار به صورت شدید و ناگهانی به بورس نشیمنگاهی خود آسیب رسانده باشد (مثلاً بر روی یک سطح سفت افتاده باشد و لگنش در این اتفاق ضربه خورده باشد) که در این حالت هم التهاب بورس نشیمنگاهی ممکن است به وجود آید.
علائم و نشانه های التهاب بورس ایسکیوگلوتئال (نشیمنگاهی)
کسانی که دچار التهاب بورس نشیمنگاهی هستند معمولاً در ناحیه تحتانی باسن و لگن خود احساس درد می کنند. در مواردی که آسیب شدت کمتری دارد، بیمار فقط ممکن است در بخش تحتانی لگن احساس درد خفیف یا کوفتگی داشته باشد. البته این درد به شکلی خواهد بود که احساس کوفتگی و درد هنگام استراحت و پس از انجام فعالیتی که باعث ایجاد فشار بر روی بورس شده است، افزایش می یابد. فعالیت ها و کارهایی که باعث فشار بر روی بورس ایسکیوگلوتئال (نشیمنگاهی) می شوند معمولاً شامل راه رفتن، دویدن، پریدن، لگد زدن یا بالا رفتن از پله ها می شود. اگر التهاب بورس ایسکیوگلوتئال (نشیمنگاهی) در مراحل اولیه اش باشد، ممکن است بیمار بعد از کمی فعالیت و گرم شدن بدن، احساس درد کمتری را تجربه کند. ولی باید توجه داشته باشید که از بین رفتن درد هنگام فعالیت به هیچ وجه به معنی بهبود وضعیت نیست! البته این وضعیت پایدار نیست و با پیشرفت بیماری، علائم بیماری هم تغییر می کند. زمانی که آسیب وارد شده به بورس شدید تر شود، بیمار ممکن است هنگام انجام فعالیت یا ورزش درد شدید تری احساس کند که در نتیجه آن فعالیت را با مشکل همراه می کند.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: تمریناتی برای رفع درد لگن و باسن
التهاب بورس ایسکیوگلوتئال (نشیمنگاهی) چطور تشخیص داده می شود؟
تشخیص التهاب بورس ایسکیوگلوتئال باید توسط یک پزشک انجام شود. پزشک معمولاً به کمک آزمایشات کلینیکی و پاراکلینیکی می تواند این بیماری را تشخیص دهد و در صورت لزوم از روش های پیشرفته تر مانند استفاده از مافوق صوت، اشعه ایکس یا اسکن ام آر آی هم استفاده می کند تا به طور دقیق تر و بهتر وضعیت بیماری را تشخیص دهد.
درمان التهاب بورس ایسکیوگلوتئال (نشیمنگاهی) به چه صورت است؟
بیشتر بیمارانی که به التهاب بورس ایسکیوگلوتئال (نشیمنگاهی) دچار هستند به کمک دارو یا فیزیوتراپی درمان می شوند. فرآیند درمان معمولاً چند هفته بیشتر طول نمی کشد و پس از آن بیمار به شرایط عادی بر می گردد. البته این در صورتی است که علت بیماری مواردی مثل آرتروز نباشد که در این صورت طول درمان به صورت قابل توجهی افزایش پیدا می کند. یکی از نکات بسیار مهمی که باید بدانید این است که تشخیص بیماری در مراحل اولیه خود و درمان کردن آن در همان ابتدای کار بسیار مهم است و به بهبود و بازیابی هر چه سریع تر بیمار کمک خیلی زیادی می کند. در موارد مزمن تر بیماری که درد بیمار با فیزیوتراپی و دارو بهبود نمیابد، تزریق داروهای ضد التهاب یا پی آر پی بورس ملتهب و آسیب دیده راه دیگر درمانیست که تاثیر مستقیمو سریع تری نسبت به فیزیوتراپ دارد.
عوامل تأثیر گذار در ایجاد التهاب بورس ایسکیوگلوتئال (نشیمنگاهی)
عوامل مختلفی در ایجاد و پیشرفت بیماری التهاب بورس ایسکیوگلوتئال اثرگذار هستند. برای درمان کامل بیماری، این عوامل باید به کمک پزشک یک به یک درمان و رفع شوند تا التهاب بورس ایسکیوگلوتئال به طور کامل از بین برود. برخی از عوامل مهم و تأثیر گذاری که به پیشرفت التهاب بورس ایسکیوگلوتئال کمک می کنند این موارد هستند:
- سفتی و خشکی مفاصل (به خصوص در ناحیه لگن)
- سفتی و گرفتگی عضلات (به خصوص در عضلات همسترینگ و گلوتئال)
- حرکات ورزشی شدید
- ضعف عضلات (به خصوص عضلات همسترینگ و گلوتئال)
- گرم نکردن مناسب عضلات پیش از انجام فعالیت
- حرکات و به طور کلی عملکرد بیومکانیکی نادرست بدن (به طور مثال بلند بودن بیش از حد طول قدم ها)
- استحکام و تعادل نامناسب بدن
- سفتی عصب ها (مشابه سفتی عضلات است که عامل آن تحریک دائم و طولانی مدت عصب ها است)
- تفاوت در طول پاها (مثلاً یکی از پاها کوتاه تر باشد)
- بازیابی و توان بخشی نامناسب پس از آسیب به ناحیه لگن
برای مطالعه بیشتر بخوانید: آناتومی ناحیه گلوتئال و ران
در فیزیوتراپی برای درمان التهاب بورس ایسکیوگلوتئال چه اقدامی انجام می شود؟
درمان فیزیوتراپی برای سرعت بخشیدن به فرآیند بهبود اهمیت خیلی زیادی دارد. این کار باعث می شود که بیماری به بهترین شکل درمان شده و احتمال بازگشت مجدد آن را به حداقل برسد. اقدامات درمانی که یک فیزیوتراپیست انجام می دهد معمولاً شامل موارد زیر است:
- ماساژ دادن بافت های نرم
- الکتروتراپی یا همان برق درمانی
- حرکت دادن مفصل
- طب سوزنی یا سوزن خشک
- تجویز استفاده از چوب دستی
- یخ درمانی یا گرما درمانی
- حرکات ورزشی برای افزایش قدرت، انعطاف پذیری و تعادل و استحکام بدن
- تصحیح و درست کردن حرکات نادرست و نامناسب بدن (یا همان بیومکانیک)
- آموزش نکات و مباحث مختلف
- توصیه برای جلوگیری از ایجاد التهاب
- توصیه و نکات برای تصحیح فعالیت های روزانه
- و در نهایت بازگشت تدریجی به فعالیت های معمول روزانه و داشتن فعالیت به شکل عادی
روشهای دیگر برای بهبود و درمان التهاب بورس ایسکیوگلوتئال
برای تشخیص التهاب بورس ایسکیوگلوتئال، پزشک ممکن است از روشهایی مانند استفاده از اشعه ایکس، مافوق صوت، ام آر آی یا سی تی اسکن استفاده کند. برای درمان این التهاب میتوان از تزریق کورتیکواستروئید یا تخلیه بورس و روشهای دیگری که توسط متخصص درد انجام میپذیرد؛ بهره برد.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: انواع درد های لگن
حرکاتی برای بهبود التهاب بورس ایسکیوگلوتئال
معمولاً به کسانی که دچار مشکل التهاب بورس ایسکیوگلوتئال شده اند، ورزش های مخصوص و انجام حرکات مشخصی توصیه می شود. البته پیش از اینکه سراغ انجام این ورزش ها بروید، باید حتماً از مناسب بودن آن ها برای شرایط خودتان مطمئن شوید و با یک پزشک مشورت کنید. این حرکات و ورزش ها به طور معمول روزانه 2 تا 3 بار انجام می شوند و به گونه ای در نظر گرفته شده اند که خودشان باعث پیشرفت بیشتر بیماری یا تحریک و افزایش علائم نشوند.
ورزش هایی که معرفی شده اند، در سه سطح آغازین، نیمه پیشرفته و پیشرفته قرار دارند. ترتیب انجام این ورزش ها مهم است و بنابر این باید اول ورزش های آغازین، بعد نیمه پیشرفته و در آخر ورزش های پیشرفته انجام شوند. البته باز هم شروع ورزش های آغازین باید با تأیید پزشک همراه باشد. پزشک است که باید مشخص کند چه موقع ورزش ها را شروع کنید. نکته کلی که در مورد این سه سطح وجود دارد این است که رفتن به مرحله بعد باید زمانی انجام شود که در طول دوره انجام ورزش های مربوط به سطحی که بیمار در آن هست، هیچ گونه افزایش علائم بیماری مشاهده نشود.
در ادامه ورزش های رایج سطح آغازین شرح داده می شوند.
-
حرکت کشیدن عضله همسترینگ
یکی از پاهایتان را روی پله یا یک صندلی بگذارید. در این حالت باید کمر و پاهای خود را کاملاً صاف نگه دارید. بعد به آرامی و با حفظ حالت کمر و پا، از ناحیه باسن به سمت جلو خم شوید تا جایی که کشیدگی در قسمت ران، باسن یا پشت زانو ها را احساس کنید. این حالت را به مدت 15 ثانیه حفظ کنید. بعد به حالت قبل برگردید. این حرکت را 4 بار تکرار کنید و مقدار خم شدن و در نتیجه کشیدگی که احساس می کنید را هر بار بیشتر کنید. البته دقت داشته باشید که انجام این حرکت نباید همراه با احساس درد باشد.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: درمان آسیب عضلات همسترینگ
-
حرکت کشیدن عضله گلوتئال
ابتدا بر روی زمین و روی کمر دراز بکشید. بعد با استفاده از دست ها، یکی از زانو ها را به سمت شانه مخالف بکشید تا جایی که احساس کشیدگی در قسمت پشت یا جلوی باسن کنید. این حالت را به مدت 15 ثانیه حفظ کنید و بعد 4 بار دیگر تکرار کنید. دفعات بعد این حرکت را با شدت کشیدگی بیشتر در عضلات تکرار کنید این حرکت را برای هر دو پا انجام دهید و دقت داشته باشید که این حرکت باید بدون درد باشد.
اگر از درد دیسک کمر رنج می برید و به دنبال یک راهکار غیرجراحی و سریع هستید، لیزر درمانی دیسک کمر توسط دکتر علی نقره کار می تواند بهترین انتخاب برای شما باشد.
آدرس مطب : تهران، میدان آرژانتین، ابتدای خیابان الوند، ساختمان مرکزی پزشکان،طبقه اول
تلفن : 88670088 - 021
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
آناتومی ناحیه گلوتئال و ران
تاریخ انتشار : 1401-10-30تاریخ بروز رسانی : 1403-08-09
نظرات کاربران درباره این مطلب :لیلا توحیدی [ 1402-11-11 ]
سلام بنده خانم ۴۷ ساله که ۵ ماه بعد از جراحی استوتومی زانو به دلیل ورزش غیر اصولی وغیر اصولی از خرداد ماه به بورسیت نشیمنگاه مبتلا شدم درد بسیار تیز داشتم که چون دیسک کمر داشتم تشخیص نادرست تاکنون درمان برای بورسیت لگن انجام نشده. دردم کمتر شده ولی هست . آیا الان آنتی بیوتیک میتونم مصرف کنم اسم آنتی بیوتیک رالطفا بفرماییدآنتی بیوتیک رو ،؟ آیا عفونت ادامه داشته باشه باعث عفونت استخوان لگن میشه؟ آیا به آرتریت مبتلا میشم؟
جمیله نادری [ 1402-02-25 ]
سلام دکتر جان بنده به همین مشکل گرفتارم ولی دسترسی به شما ندارم
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .