دردهای ناشناخته کمری
کمردرد غیراختصاصی نوعی از کمردرد است که نه شما و نه پزشکتان نمیتوانید بهطور قطعی و دقیق آن را ریشهیابی کنید. به عبارت دیگر، این دردها مربوط به یک بیماری خاص و قابل تشخیص نیستند. کمردرد غیراختصاصی معمولاً ماهیتی مکانیکی دارد، به این دلیل که هنگام حرکت ستون فقرات ایجاد میشود. عدم تعادل عضلانی و ساییدگی مفاصل در طول زمان ممکن است به درد مکانیکی کمر کمک کند. از آنجایی که علت کمردرد غیراختصاصی مشخص نیست، درمان معمولاً شامل مراقبت های محافظه کارانه و بهبودی خود بخود آن است. همچنین ممکن است ورزش، به عنوان بخشی از فیزیوتراپی به شما توصیه شود. جراحی و سایر روشهای تهاجمی معمولاً برای موارد کمردرد غیر اختصاصی استفاده نمی شوند.
یکی از شایع ترین کمر دردها، ناشی از تحریک ریشه عصب نخاعی است، خواه این تحریک مربوط به آرتریت باشد، به دلیل فتق دیسک یا علت دیگری. ریشه های عصبی نخاعی تحریک شده می تواند منجر به کمردرد شود، اما اصلی ترین چیزی که احتمالا متوجه آن خواهید شد رادیکولوپاتی (گیر افتادگی عصب) است. علائم رادیکولوپاتی در یک پا به سمت قسمت های تحتانی پا حرکت میکنند و ممکن است به صورت درد، گز گز، بی حسی و یا ضعف ظاهر شوند.
اگرچه فتق دیسک شایع ترین علت رادیکولوپاتی است، اما تنها علت آن نیست. علل دیگر ممکن است شامل تنگی کانال نخاعی، ضخیم شدن رباطهای نخاعی یا کیستهایی باشد که بر بافت عصبی ظریفی که ریشه را تشکیل میدهند فشار میآورند.
اگر دچار کمر درد هستید، با مراجعه به یک متخصص درد میتوانید با بهبود یا کاهش درد خود، روندی طبیعی در زندگی روزمره داشته باشید. کلینیک درد دکتر علی نقره کار در تهران میتواند ارائه دهنده جدیدترین روشهای غیرتهاجمی و کم تهاجمی درمان کمر درد به شما مراجعین محترم باشد. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن 88670088 - 021 تماس حاصل فرمایید.
عواملی مانندعفونت یا وجود تومور به ندرت، در طبقه بندی دردهای مکانیکی یا غیر اختصاصی کمر قرار میگیرند. برای این موارد، تسکین درد و بهبود عملکرد فیزیکی احتمالاً با همکاری پزشک متخصص درد و بسته به علت دقیق ایجاد آن، به بهترین شکل ممکن به دست می آید.
با این وجود، داشتن درک مناسب از این شرایط مهم است. به این ترتیب، اگر شما یا یکی از عزیزانتان تحت تأثیر علائم بیماری ستون فقرات قرار بگیرید؛ بهتر است اقدامات درمانی که اولین گام آن مراجعه به پزشک است را هرچه سریع تر آغاز کنید.
به گفته بسیاری از پزشکان، کمر دردی که جدی و آسیب زننده است؛ دردی میباشد که دارای ویژگی های زیر است :
- تحرک فرد مبتلا را محدود می کند
- باعث از دست دادن کنترل روده یا مثانه می شود
- آنقدر شدید است که به سادگی نمی توان آن را تحمل کرد
تقریباً 90 درصد کمردردها، مربوط به ماهیچه و اسکلتی - عضلانی هستند. کمردرد غیراختصاصی یا مکانیکی نیز همینطور است. این درد ممکن است آخر هفته شما را خراب کند، اما کمردردی که از سیستم اسکلتی عضلانی ناشی می شود، کمر دردی جدی با علائم ذکر شده در بالا نمیتواند باشد.
در تشخیص علل کمر درد از مواردی که پزشک باید متوجه آن باشد این است که ایجاد درد از بافتهای نرم، یا استخوانها و یا اعصاب ناشی میشود؛ که در این بین، درد عصبی معمولاً جدی تر است.
اولین چیزی که در مورد کمردرد باید بدانید، این است که در اکثر موارد کمردرد جدی نیستند. خبر خوب دیگر در مورد کمردرد این است که این عارضه اغلب به خودی خود از بین می رود. کمردردی که خود به خود بهبود مییابد، خود محدود کننده نامیده می شود. به عبارت دیگر، هنگامی که برای اولین بار کمردرد را تجربه کردید، احتمالاً دوباره دچار آن خواهید شد.
اهمیت بررسی علائم در کمر درد
حتی اگر کمردرد شما همه نشانه های غیر جدی بودن را داشته باشد؛ پزشک احتمالات نادر ناشی از بیماری را بررسی می کند. در این مورد، پزشک به دنبال علائمی خواهد بود، که نشانهای از یک بیماری جدی زمینهای را دارا میباشند. برای بررسی این علائم پزشک ممکن است به موارد زیر توجه کند :
- زمان ایجاد اولین کمر درد
- تروما و آسیب دیدگی کمر
- تجربه اختلالات عصبی
کمردرد قابل تشخیص
همانطور که در بالا ذکر شد، گاهی اوقات کمردرد جدی، مربوط به فرآیندهای بیماری است که در ستون فقرات وجود دارد، در حالی که در اکثر مواقع، علت سیستمیک دارد.
علل جدی کمردرد مرتبط با ستون فقرات شامل موارد زیر است:
1. شکستگی کمر
شکستگی کمر که در استخوان ستون فقرات در قسمت پایین کمر ایجاد میشود. شکستگی ستون فقرات ممکن است به دلیل پوکی استخوان باشد، اما این تنها علت ممکن نیست. تروما، افتادن و یا آسیب نیز ممکن است منجر به این آسیب شود. همچنین شکستگی ستون فقرات به مهره های کمر محدود نمی شود. این عارضه می تواند در گردن و سایر قسمت های ستون فقرات نیز رخ دهد.
2. کیفوز، لوردوز و اسکولیوز
تغییر شکل ساختاری مانند کیفوز ، لوردوز و اسکولیوز ممکن است باعث کمردرد شود. جدی بودن این شرایط و کمردردی که ممکن است ایجاد کنند؛ به عوامل مختلفی از جمله سن، میزان انحراف از تراز ایده آل و موارد دیگر بستگی دارد.
3. رادیکولوپاتی (تحت فشار بودن عصب)
رادیکولوپاتی یا سندرم رادیکولار که در بالا مورد بحث قرار گرفت؛ به مجموعه علائمی اطلاق می شود که با تحریک ریشه عصبی نخاعی همراه باشد. رادیکولوپاتی ممکن است با فتق دیسک، تنگی نخاع یا سایر شرایطی که ستون فقرات را تحت تاثیر قرار می دهد بوجود آید. تنگی کانال نخاعی اغلب (اما نه همیشه)، با افزایش سن مرتبط است. این عارضه ممکن است باعث کمردرد، رادیکولوپاتی و یا گرفتگی عصب شود. گرفتگی در پاها در حالت ایستاده، که به آن لنگش نوروژنیک می گویند، یکی از علائم رایج تنگی کانال نخاع است.
4. آرتریت مفاصل فاست
آرتریت مفاصل فاست که نوعی استئوآرتریت است؛ قسمت پشتی ستون فقرات را تحت تاثیر قرار می دهد. در این شرایط، تخریب طولانی مدت مفصل، منجر به فرسایش غضروف می شود. غضروف یک ماده جذب کننده شوک است که کمک می کند تا حرکت ستون فقرات بدون درد باشد. با کاهش غضروف، استخوان شروع به ساییدگی روی استخوان دیگر می کند و مفاصل ممکن است ملتهب شوند و در نتیجه باعث درد گردند.
5. آرتریت التهابی
آرتریت التهابی، یک بیماری مزمن و ناتوان کننده است که مفاصل را تحت تاثیر قرار می دهد، و ممکن است باعث کمردرد شود. آرتریت التهابی در ستون فقرات، ممکن است اشکال مختلفی داشته باشد، از جمله اسپوندیلیت آنکیلوزان. اسپوندیلیت اسپوندیلوآرتریت یا اسپوندیلوآرتروپاتی نیز نامیده می شود.
6. سندرم اسب دم اسبی
سندرم اسب دم اسبی یک وضعیت پزشکی بسیار جدی است که دسته ای از اعصاب واقع در پایه ستون فقرات را تحت تاثیر قرار می دهد. برخی از شایع ترین علائم این عارضه شامل از دست دادن عملکرد روده یا مثانه، درد پا و یا ضعف و بی حسی پاها است که بدتر می شود و از دست دادن حس در ناحیه پایین نشیمن گاه نیز از علائم دیگرسندرم اسب دم اسبی است . اگر این علائم را دارید، فوراً به پزشک مراجعه کنید. در غیر این صورت، ممکن است آسیب دائمی عصبی داشته باشید. سندرم دم اسبی اغلب در اثر پارگی شدید دیسک، تنگی ستون فقرات، نقص مادرزادی، آسیب یا تروما، تومور یا کیستی که بر اعصاب آن ناحیه فشار می آورد، ایجاد میشود. عفونت، التهاب و شکستگی نیز از علل دیگر هستند.
آیا برای درمان کمر درد جراحی لازم است؟
درمان کمر درد در اغلب اوقات نیاز به انجام روشهای تهاجمی و جراحی ندارد.
مشکلات جدی همراه با کمر درد
شرایط سیستمیک که ممکن است به عنوان یکی از علائم کمردرد محسوب شود عبارتند از:
1.عفونت
- عفونت مهره استئومیلیت نامیده می شود.
- عفونت دیسک دیسکیت نامیده می شود.
- التهاب و عفونت مفصل ساکروایلیاک
لازم به ذکر است؛ التهاب و عفونت مفصل ساکروایلیاک اگرچه نادر است، اما ممکن است یک تومور باعث کمردرد ناشی از آن باشد. ایجاد تومور در ستون فقرات معمولا ناشی از متاستاز سلول های سرطانی در ستون فقرات میباشد.
2. سنگ کلیه
سنگ کلیه ممکن است باعث کمردرد سمت راست، همراه با تعدادی از علائم دیگر شود. علائم سنگ کلیه نه تنها شامل درد شدید در سمت راست کمر، بلکه درد یا سوزش در هنگام ادرار کردن، نیاز فوری به رفتن، وجود خون در ادرار، ادرار کدر یا بدبو و غیره است.
3. آنوریسم آئورت شکمی
آنوریسم آئورت شکمی زمانی رخ می دهد که آئورت که بزرگترین شریان بدن است بزرگ شود. در این حالت، کمردرد ممکن است نشانه بزرگتر شدن آنوریسم باشد. در این مورد، مهم است که در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید تا با اقدامات درمانی، از پارگی آئورت که از عوارضآنوریسم آئورت شکمی است؛ جلوگیری شود.
همراه با علل ستون فقرات و سیستمیک کمردرد جدی، برخی شرایط ممکن است شما را مستعد ابتلا به کمردرد جدی کند. این شرایط شامل موارد زیر میگردد :
پوکی استخوان
پوکی استخوان، بیماری که در آن استخوانها به مرور زمان ضعیف میشوند، ممکن است منجر به شکستگی ستون فقرات شود. کاهش تراکم استخوان (استئوپنی) پیش ساز پوکی استخوان است.
آندومتریوز
در زنان، آندومتریوز ممکن است باعث کمردرد شود زیرا بافت رحم در خارج از رحم ایجاد می شود.
فیبرومیالژیا
فیبرومیالژیا ، که یک وضعیت درد مزمن است که با خستگی و درد عضلانی در سراسر بدن همراه است، یکی دیگر از دلایل احتمالی کمردرد جدی است.
چکیده مطلب :
- با این وجود که در بیشتر مواقع، کمردرد به دلایل جدی ایجاد نمیشود؛ اما عاقلانه است که پزشک امکان ایجاد درد به دلایل جدی تر، مانند علل مرتبط به بیرون زدگی های دیسک و ... را نیز بررسی کند.
- کمردرد غیر اختصاصی یا مکانیکی اغلب بدون هیچ درمانی از بین می رود؛ با این وجود، ممکن است مجدداً عود کند.
- یکی از روشهای دور ماندن از کمر درد تقویت اندام اسکلتی - عضلانی با تمرینات و حرکات ورزشی مناسب و مستمر است که در بسیاری از موارد میتواند تضمین کننده عدم ابتلا به کمر درد تا پایان عمر باشد.
درد ناشی از ساییدگی مفصل به ویژه ساییدگی مفصل زانو ( آرتروز زانو )، یکی از رایج ترین دردهایی است که اغلب، افراد را در سنین بالا درگیر می نماید و با محدودیت حرکتی که ایجاد می کند؛ زندگی را برای مبتلایان سخت می گرداند. شما می توانید برای بهره مندی از بهترین روشهای درمانی این بیماری، به متخصص درد مراجعه نمایید و به بهبود درد و محدودیت های حرکتی خود بپردازید.
آدرس مطب : تهران، میدان آرژانتین، ابتدای خیابان الوند، ساختمان مرکزی پزشکان،طبقه اول
تلفن : 88670088 - 021
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
چه عواملی احتمال کمردرد را افزایش میدهند؟
تاریخ انتشار : 1399-12-04تاریخ بروز رسانی : 1403-06-02 -
سندرم مین یا سندرم مفصل توراکو لومبار
تاریخ انتشار : 1395-10-21تاریخ بروز رسانی : 1403-07-01 -
آیا تنگی کانال نخاعی لامبار (پایین کمر) قابل درمان است؟
تاریخ انتشار : 1400-04-30تاریخ بروز رسانی : 1402-05-28 -
درد غیر اختصاصی کمری
تاریخ انتشار : 1400-04-07تاریخ بروز رسانی : 1403-06-02 -
درمان کمر درد با جراحی
تاریخ انتشار : 1394-10-14تاریخ بروز رسانی : 1402-06-11
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .