درمان قطعی آرتریت پسوریازیس
آرتریت پسوریازیس یکی از انواع التهابات مفصلی است که معمولاً با بیماری پوستی پسوریازیس همراه است. این بیماری میتواند به درد، ورم و کاهش حرکت مفاصل منجر شود و تأثیر چشمگیری بر کیفیت زندگی افراد داشته باشد. اگرچه درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد، اما پیشرفتهای پزشکی در سالهای اخیر، امکان کنترل و کاهش علائم آن را به میزان قابلتوجهی فراهم کرده است. در این مقاله به بررسی روشهای موثر درمانی، از داروهای مدرن تا توصیههای سبک زندگی، برای مدیریت این بیماری خواهیم پرداخت.
- علائم آرتریت پسوریاتیک
- ورم مفاصل پسوریاتیک
- علل آرتریت پسوریاتیک
- عوامل مستعد کننده ابتلا به آرتریت پسوریاتیک
- عوارض آرتریت پسوریاتیک
- تشخیص آرتریت پسوریاتیک
- درمان پسوریازیس مفصلی
- درمان آرتریت پسوریاتیک
- داروی جدید آرتریت پسوریاتیک
- رژیم غذایی آرتریت پسوریاتیک
- پیشگیری از آرتریت پسوریاتیک
- آرتریت پسوریازیس کشنده است؟
علائم آرتریت پسوریاتیک
هم آرتریت پسوریاتیک و هم پسوریازیس بیماری های مزمنی هستند که با گذشت زمان بدتر می شوند. با این حال، ممکن است دوره هایی داشته باشید که علائم بیماری بهبود یابد یا به طور موقت از بین برود. آرتریت پسوریاتیک می تواند مفاصل یک یا هر دو طرف بدن را تحت تاثیر قرار دهد. علائم و نشانه های آرتریت پسوریاتیک اغلب شبیه به آرتریت روماتوئید است. هر دو بیماری باعث می شوند مفاصل دردناک، متورم و در لمس، داغ شوند.
5 نشانه زیر می تواند در اثر ابتلا به آرتریت پسوریاتیک ایجاد شود
- تورم دردناک انگشتان دست و پا
- درد پا: آرتریت پسوریاتیک میتواند باعث درد در نقاطی شود که تاندونها و رباطها به استخوانهای شما میچسبند - به خصوص در پشت پاشنه پا ( تاندونیت آشیل ) یا در کف پا (فاشیای کف پا).
- درد پایین کمر : برخی افراد در نتیجه آرتریت پسوریاتیک دچار بیماری به نام اسپوندیلیت می شوند. اسپوندیلیت عمدتاً باعث التهاب مفاصل بین مهرههای ستون فقرات و مفاصل بین ستون فقرات و لگن میشود (ساکروایلیت).
- تغییر ناخن: ناخنها میتوانند دچار فرورفتگیهای ریز (گودال) یاجدا شدن از بستر ناخن شوند.
- التهاب چشم : آرتریت پسوریاتیک می تواند باعث درد چشم، قرمزی و تاری دید شود و در صورت عدم درمان، می تواند منجر به از دست دادن بینایی شود.
اگر پسوریازیس دارید، در صورت بروز درد مفاصل به پزشک خود اطلاع دهید. آرتریت پسوریاتیک در صورت عدم درمان می تواند به شدت به مفاصل شما آسیب برساند.
ورم مفاصل پسوریاتیک
ورم مفاصل یکی از علائم شایع آرتریت پسوریازیس است که معمولاً در انگشتان دست و پا دیده میشود و به "انگشت سوسیسی" معروف است. این ورم به دلیل التهاب شدید در بافتهای نرم اطراف مفاصل ایجاد میشود. استفاده از داروهای ضدالتهاب، کمپرس سرد و درمان فیزیوتراپی میتواند به کاهش ورم و درد کمک کند. تشخیص و درمان زودهنگام نقش مهمی در کنترل این عارضه دارد.
علل آرتریت پسوریاتیک
آرتریت پسوریاتیک زمانی رخ می دهد که سیستم ایمنی بدن شما به سلول ها و بافت های سالم حمله می کند. پاسخ ایمنی باعث التهاب در مفاصل و همچنین تولید بیش از حد سلول های پوستی می شود. به نظر می رسد که هر دو عامل ژنتیکی و محیطی در این پاسخ سیستم ایمنی نقش دارند. بسیاری از افراد مبتلا به آرتریت پسوریاتیک سابقه خانوادگی پسوریازیس یا آرتریت پسوریاتیک دارند. محققان نشانگرهای ژنتیکی خاصی را کشف کرده اند که به نظر می رسد با آرتریت پسوریاتیک مرتبط باشد. آسیب فیزیکی یا چیزی در محیط مانند عفونت ویروسی یا باکتریایی، ممکن است باعث آرتریت پسوریازیس در افرادی شود که دارای زمینه ارثی هستند.
عوامل مستعد کننده ابتلا به آرتریت پسوریاتیک
عوامل متعددی می تواند خطر ابتلا به آرتریت پسوریاتیک را افزایش دهد، از جمله :
- پسوریازیس: ابتلا به پسوریازیس بزرگترین عامل خطر برای ایجاد آرتریت پسوریاتیک است.
- سابقه خانوادگی: بسیاری از افراد مبتلا به آرتریت پسوریاتیک والدین یا خواهر و برادری دارند که به این بیماری مبتلا هستند.
- سن: اگرچه هر فردی ممکن است به آرتریت پسوریاتیک مبتلا شود، اما اغلب در بزرگسالان بین 30 تا 55 سال رخ می دهد.
عوارض آرتریت پسوریاتیک
درصد کمی از افراد مبتلا به آرتریت پسوریاتیک به آرتریت موتیلانز (شکل شدید، دردناک و ناتوان کننده آرتریت پسوریاتیک) مبتلا می شوند. با گذشت زمان، آرتریت موتیلانز استخوان های کوچک دست، به ویژه انگشتان دست را از بین می برد و منجر به تغییر شکل و ناتوانی دائمی می شود. آرتریت پسوریاتیک همچنین برخی از افراد را در معرض خطر ابتلا به فشار خون بالا، سندرم متابولیک، دیابت و بیماری های قلبی عروقی قرار می دهد.
تشخیص آرتریت پسوریاتیک
پزشک جهت تشخیص بیماری، مفاصل را از نظر علائم تورم یا حساسیت بررسی میکند. ناخن ها را از نظر سوراخ بودن، پوسته پوسته بودن و سایر ناهنجاری ها معاینه می کند. برای یافتن نقاط دردناک، کف پا و اطراف پاشنه را فشار میدهد و ممکن است درخواست تست های آزمایشگاهی و تصویربرداری نماید. این آزمایشها عبارتند از :
- اشعه ایکس
- ام آر آی
- فاکتور روماتوئید (RF): RF آنتی بادی است که اغلب در خون افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید وجود دارد اما معمولاً در خون افراد مبتلا به آرتریت پسوریاتیک وجود ندارد. این آزمایش می تواند به پزشک شما کمک کند تا بین این دو بیماری تمایز قائل شود.
- آزمایش مایع مفصلی : با استفاده از یک سوزن، پزشک می تواند نمونه کوچکی از مایع را از یکی از مفاصل آسیب دیده شما خارج کند. کریستال های اسید اوریک در مایع مفصلی شما ممکن است نشان دهنده نقرس باشد تا آرتریت پسوریاتیک. اما ممکن است فرد هم به نقرس و هم به آرتریت پسوریاتیک مبتلا باشد.
لازم به ذکر است هیچ آزمایشی به تنهایی نمی تواند وجود آرتریت پسوریاتیک را تایید کند. اما برخی از انواع آزمایش ها می توانند سایر علل درد مفاصل مانند روماتیسم مفصلی یا نقرس را رد کنند.
درمان پسوریازیس مفصلی
درمان پسوریازیس مفصلی شامل روشهای دارویی و غیر دارویی است. داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) و داروهای اصلاحکننده بیماری (DMARDs) برای کاهش التهاب و پیشگیری از آسیب مفاصل تجویز میشوند. فیزیوتراپی و ورزش منظم نیز میتوانند به بهبود دامنه حرکتی و کاهش درد کمک کنند. در موارد پیشرفته، درمانهای بیولوژیک و حتی جراحی ممکن است مورد نیاز باشند.
درمان آرتریت پسوریاتیک
همانطور که در ابتدای مطلب بیان شد؛ هیچ درمانی برای آرتریت پسوریاتیک وجود ندارد. درمان بر کنترل التهاب در مفاصل آسیب دیده برای جلوگیری از درد و ناتوانی مفاصل و کنترل درگیری پوست متمرکز است. موفقیت درمان بستگی به این دارد که بیماری چقدر شدید است و چه مفاصلی تحت تأثیر قرار گرفته اند. ممکن است لازم باشد درمان های مختلفی را جهت تسکین بیماری امتحان شود. روشهای کنترل و درمان آرتریت پسوریاتیک عبارتند از :
- درمان های دارویی : داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن و ناپروکسن سدیم می توانند درد را کاهش داده و التهاب را برای افراد مبتلا به آرتریت پسوریاتیک خفیف کاهش دهند. یکی دیگر از رایج ترین درمان ها، تجویز داروهایی به نام داروهای ضد روماتیسمی اصلاح کننده بیماری (DMARDs) میباشد.
- استراحت
- آب درمانی
- درمان های فیزیکی و کاردرمانی : ممکن است درد را کاهش داده و انجام کارهای روزمره را آسان تر کند.
- تزریق استروئید : تزریق این داروها به مفصل آسیب دیده می تواند التهاب را کاهش دهد.
- جراحی تعویض مفصل : برخی از مفاصلی که در اثر آرتریت پسوریازیس به شدت آسیب دیده اند را می توان با مفاصل مصنوعی جایگزین کرد.
داروی جدید آرتریت پسوریاتیک
تحقیقات پزشکی پیشرفته منجر به توسعه داروهای بیولوژیک جدید برای درمان آرتریت پسوریاتیک شده است. این داروها، مانند مهارکنندههای TNF و IL-17، به کاهش التهاب و بهبود عملکرد مفاصل کمک میکنند. داروهایی مانند سیکوکینومب و آدالیمومب در سالهای اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفتهاند. مشاوره با پزشک برای تعیین داروی مناسب بر اساس شدت بیماری و وضعیت سلامت بیمار ضروری است.
رژیم غذایی آرتریت پسوریاتیک
رژیم غذایی آرتریت پسوریاتیک شامل موارد زیر است:
- ماهیهای چرب (سالمون، تن)
- سبزیجات برگ سبز (اسفناج، کلم بروکلی)
- میوههای غنی از آنتیاکسیدان (توتها، سیب)
- آجیل و دانهها (گردو، بادام)
- روغن زیتون
- حبوبات (عدس، نخود)
- غلات کامل (برنج قهوهای، جو دوسر)
غذاهایی که باید محدود شوند عبارتند از: غذاهای فرآوریشده، قندهای تصفیهشده، گوشتهای فرآوریشده و چربیهای ترانس.
پیشگیری از آرتریت پسوریاتیک
- از مفاصل خود محافظت کنید : به عنوان مثال اجسام سنگین را با دو دست بلند کنید و درها را با تمام بدن باز کنید، نه فقط با دستان خود.
- وزن مناسب را حفظ کنید : این کار فشار کمتری به مفاصل شما وارد می کند و منجر به کاهش درد و افزایش انرژی و تحرک می شود. کاهش وزن در صورت نیاز می تواند به عملکرد بهتر داروهای شما نیز کمک کند. برخی از داروهای آرتریت پسوریاتیک در افرادی که دارای اضافه وزن هستند کمتر موثر هستند.
- به طور منظم ورزش کنید : ورزش می تواند به انعطاف پذیری مفاصل و قوی نگه داشتن عضلات کمک کند. انواع ورزش هایی که فشار کمتری روی مفاصل دارند عبارتند از دوچرخه سواری، شنا، پیاده روی، یوگا و تای چی.
- سیگار نکشید : سیگار کشیدن با خطر بالاتر ابتلا به پسوریازیس و با علائم شدیدتر همراه است.
- مصرف الکل را محدود کنید : الکل می تواند اثربخشی درمان شما را کاهش دهد و عوارض جانبی برخی داروها مانند متوترکسات را افزایش دهد.
آرتریت پسوریازیس کشنده است؟
آرتریت پسوریازیس بهخودیخود بیماری کشندهای نیست، اما در صورت عدم درمان، میتواند عوارض جدی ایجاد کند. این بیماری با التهاب مزمن همراه است که ممکن است منجر به تخریب مفاصل و کاهش کیفیت زندگی شود. همچنین، مطالعات نشان دادهاند که افراد مبتلا به آرتریت پسوریازیس ممکن است در معرض بیماریهای قلبی-عروقی، دیابت، و فشار خون بالا قرار گیرند. بنابراین، مدیریت صحیح بیماری و کنترل علائم میتواند خطر عوارض طولانیمدت را کاهش دهد.
آدرس مطب : تهران، میدان آرژانتین، ابتدای خیابان الوند، ساختمان مرکزی پزشکان،طبقه اول
تلفن : 88670088 - 021
نظرات کاربران درباره این مطلب :ایمان فرهانی [ 1403-09-19 ]
درمان آرتریت پسوریاتیک در طب سنتی به چه صورت هستش؟
عبدالله جبلی [ 1403-09-19 ]
تشخیص آرتریت پسوریازیس به روش اشعه ایکس چجوری انجام میشه؟
داود فتح الله زاده [ 1402-07-01 ]
با سلام خدا نصیب هیچ کسی نکنه،من دارم نه چاره داره نه علاج به همه دکتر ها هم رفتم دیگ امیدی ندارم خوب بشه همه چی رو دیگ دادم دسته خدا اون میدونه
حقیقی [ 1402-05-31 ]
من حدوداً چهار ماهه فهمیدم آرتریت پسوریازیس دارم.. چون تو طب جدید درمان قطعی نداشت و گفتند تو طب سنتی درمان داره رفتم دنبال طب سنتی. شهر ما خیلی کوچیکه و دکتر طب سنتی نداره میشه بهم بگید چه درمانی داره واقعا خسته شدم ..میخام برای درمان بیام تهران
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .