چه عواملی باعث ایجاد شانه یخ زده می شوند؟
شانه ی یخ زده یا Frozen Shoulder ، بیماری نسبتا شایعی است که کپسول مفصل شانه را درگیر می کند ، اما تخریب غضروف مفصلی و استخوان را به همراه ندارد . به دنبال آن درد و خشکی و محدودیت حرکت ایجاد می شود. میزان شیوع این بیماری حدود ۲ تا ۵ درصد گزارش شده است. این بیماری بیشتر در خانم ها و بیشتر در سنین ۴۰ تا ۶۰ سالگی بروز می کند. مشخصه این بیماری، شروع درد خود به خودی و معمولا بدون علت در شانه است ، که به مرور و به صورت پیشرونده محدودیت حرکتی در مفصل را به دنبال دارد. این بیماران معمولا با مشکلاتی همچون درد های شبانه و بیدار شدن از خواب هنگام حمله های حاد ، درد در حرکت و همچنین درد در عضلات پشت گردن و شانه مواجه هستند. ممکن است وضعیت قرارگیری شانه ها و کتف ها از حالت طبیعی خارج شود و مثلا شانه ها جلوتر از محل طبیعی خود قرار بگیرند.
چه عواملی باعث ایجاد شانه یخ زده می شوند؟
علت اصلی بروز یخ زدگی شانه هنوز به درستی شناسايی نشده و مورد ترديد است . برخي از پزشکان معتقدند که اين عارضه ناشی از التهاب است ، براي مثال وقتی که بافت پوشاننده ( غلاف ) يک مفصل دچار التهاب می شود ( سينوويت ) ، و يا هنگامی که يک واکنش خود ايمنی از بدن بروز می کند و بدن شروع به حمله به مواد و بافت های تشکیل دهنده خود می کند ، مشکل شانه یخ زده به وجود می آيد .
ساير علت های احتمالی برای ايجاد انواع شانه یخ زده عبارت است از :
- واکنش بدن بعد از آسیب دیدگی يا انجام عمل جراحی
- درد ناشی از عوارض ديگری مانند آرتروز ، پارگی عضله گرداننده شانه ، بورسيت ( التهاب کيسه های حاوی مايع مفصلی ) و يا تندينيت شانه ( التهاب تاندون ) که باعث می شود شما مدتی شانه خود را حرکت ندهيد .
- بی حرکت شدن شانه مثلا به خاطر بستن آن بعد از جراحی يا شکستگی دست .
درمان شانه یخ زده با روش PRP
هنگامی که آسیب یا التهاب در جایی از بدن به وجود می آید ، پلاکت ها برای جلوگیری از خونریزی به محل سرازیر می شوند و بافت های آسیب دیده را بهبود می بخشند . پی آر پی محلولی است که با تغلیظ پلاکت ها و فاکتور های رشد برای افزایش توان و استحکام بدن ، تولید می شود . غلظت زیاد پلاکت ها و فاکتور های رشد باعث تقویت مکانیسم های ترمیم بدن و بهبودی می شود . پس از اینکه محلول پی آر پی از خون خود بیمار تهیه شد ، به محل آسیب دیده و اغلب تحت هدایت سونوگرافی تزریق می شود . فاکتور های رشد فعال شده باعث ترشح سلول های ترمیم کننده می شوند تا روند بهبودی و تسکین علائم تسریع شوند . تزریق پی آر پی باعث کاهش التهاب ، تسکین درد ، افزایش تولید کلاژن به منظور استحکام و انعطاف پذیری غضروف ، افزایش جریان خون جهت انتقال مواد مغذی و استفاده از سلول های بنیادی جهت بازسازی بافت ها می شود .
مراقبت های بعد از پی آر پی شانه
دوره نقاهت پس از تزریق پی آر پی بسته به محل تزریق و نوع آسیب شما ممکن است متفاوت باشد . برای مثال تزریق به مفاصل نسبت به تاندون ، رباط و عضله درد کمتر و بهبودی سریع تری خواهد داشت . نکاتی که لازم است پس از تزریق پی آر پی شانه رعایت کنید شامل موارد زیر می باشد :
- محل تزریق را تمیز و خشک نگه داشته و آن را پانسمان کنید . می توانید پس از تزریق دوش بگیرید . ممکن است به مدت ۳ تا ۷ روز شاهد مقداری تورم و کبودی موضعی باشید .
- با بستن بریس یا آتل از مفصل آسیب دیده محافظت کنید و آن را بی حرکت نگه دارید .
- از هر ۲۰ بیمار ۱ نفر شاهد گرم شدن شدید محل تزریق خواهد بود که در اثر تحریک شدید سیستم ایمنی ایجاد می شود . این مشکل می تواند باعث درد و تورم شدید شود که معمولا در عرض چند روز از بین می رود .
- هر روز چند بار ، به مدت 20 ـ 10 دقیقه کمپرس سرد را روی موضع بگذارید تا ورم و درد پس از تزریق کاهش یابد .
- از مصرف دارو های ضدالتهاب مثل ایبوپروفن، ناپروکسن، دیکلوفناک، ملوکسیکام و سلکوکسیب به مدت ۴ روز قبل از تزریق و تا ۷ روز پس از آن خودداری کنید . به طور ایده آل بهتر است تا ۶ هفته پس از درمان این دارو ها را مصرف نکنید .
- از انجام حرکات تکراری و بلند کردن ، هل دادن و کشیدن اجسام خودداری کنید .
آدرس مطب : تهران، میدان آرژانتین، ابتدای خیابان الوند، ساختمان مرکزی پزشکان،طبقه اول
تلفن : 88670088 - 021
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
التهاب تاندون ماهیچه دو سر بازو و درد مفصل شانه
تاریخ انتشار : 1399-12-16تاریخ بروز رسانی : 1403-06-15 -
چسبندگی کپسول مفصل شانه یا شانه منجمد یا یخ زده چیست و چه علائمی دارد؟
تاریخ انتشار : 1399-11-26تاریخ بروز رسانی : 1403-04-31 -
تزریق پلاسما به شانه
تاریخ انتشار : 1398-03-25تاریخ بروز رسانی : 1402-06-02 -
درمان درد شانه با تزریق داخل مفصل
تاریخ انتشار : 1401-03-18تاریخ بروز رسانی : 1403-06-15 -
همه چیز درباره شانه یخ زده یا منجمد
تاریخ انتشار : 1401-04-10تاریخ بروز رسانی : 1403-04-31
نظرات کاربران درباره این مطلب :حسینی [ 1402-05-31 ]
ممنونم از مطالب مفید و ارزنده شما آقای دکتر.پاینده باشید
بهجتی [ 1402-05-31 ]
من دقیقا همین کشکل رو دارم و واقعا سخت و دردناکه
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .