تهران، میدان آرژانتین، ابتدای خیابان الوند، ساختمان مرکزی پزشکان،طبقه اول - تلفن : 88670088 - 021
نوبت دهی اینترنتی
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / مطالب مربوط به درد لگن / درمان آسیب و پارگی عضله همسترینگ

درمان آسیب و پارگی عضله همسترینگ

پارگی عضله پشت ران (همسترینگ) یکی از آسیب‌های رایج در ورزشکاران است که معمولاً در نتیجه فشار زیاد یا حرکت‌های ناگهانی و سریع مانند دویدن یا جهش‌های شدید اتفاق می‌افتد. این آسیب می‌تواند باعث درد شدید، تورم، ضعف عضلانی و محدودیت در حرکت شود. درمان پارگی همسترینگ به شدت آسیب بستگی دارد و می‌تواند شامل روش‌های غیرجراحی مانند استراحت، فیزیوتراپی و استفاده از کمپرس سرد باشد. در موارد شدیدتر، ممکن است نیاز به مداخلات جراحی برای ترمیم پارگی عضله باشد. در این مقاله به بررسی علل، انواع آسیب‌ها و روش‌های مختلف درمانی برای بازتوانی پارگی عضله همسترینگ خواهیم پرداخت.

سوال از دکتر نقره کارآنچه در این مطلب میخوانید

آناتومی عضلات پشت ران

عضلات همسترینگ شامل سه عضله می‌باشند که در پشت ران قرار دارند. این سه عضله عبارتند از:

  1. عضله دو سر ران Biceps Femoris: این عضله در خلف و خارج ران قرار دارد و شامل یک سر بلند (Long Head) و یک سر کوتاه (Short Head) می‌باشد.
  2. عضله سمی تاندینو Semitendinosus: که در خلف و داخل ران قرار دارد. (سطحی)
  3. عضله سمی ممبرانو Semimembranosus: این عضله در خلف و داخل ران زیر عضله سمی تاندینو قرار دارد. (عمقی)
عکس عضله همسترینگ

آسیب‌ های عضلات همسترینگ

آسیب‌های عضلات همسترینگ مانند کشیدگی عضلات همسترینگ در ورزشکاران (بیشتر در ورزش‌هایی مانند دو، فوتبال، بسکتبال) شایع بوده و می‌تواند بسیار دردناک باشد.آسیب‌های همسترینگ می‌تواند به صورت کشیدگی خفیف عضله که به راحتی درمان می‌شود، پارگی قسمتی از عضله و یا پارگی کامل عضله که بهبود آن ماه‌ها زمان می‌برد، رخ دهد. بیشتر آسیب‌ های همسترینگ در قسمت ضخیم‌ تر و میانی عضله و یا در محلی که فیبرهای عضلانی به فیبرهای تاندون متصل می‌شوند رخ می‌دهد. در آسیب‌های شدیدتر همسترینگ تاندون ممکن است کاملا از استخوان جدا شود و یا حتی قسمتی از استخوان را همراه خود بکند. که به آن شکستگی کندگی (avulsion) گفته می‌شود.

علل آسیب‌ های عضلات همسترینگ

ریسک فاکتور‌هایی که می‌توانند احتمال آسیب‌های عضلات همسترینگ را افزایش دهند عبارتند از:

  1. سفتی عضلات: سفتی عضلات احتمال کشیدگی و آسیب‌های همسترینگ را افزایش می‌دهد. انجام حرکات کششی از احتمال آسیب‌های همسترینگ می‌ کاهد.
  2. ناهماهنگی عضلات: زمانی که یک گروه عضلانی از گروه عضلانی مقابل بسیار قوی‌تر باشد احتمال کشیدگی عضله افزایش می‌یابد. برای مثال عضلات چهار سر ران که جلوی ران قرار دارند معمولا از عضلات همسترینگ که پشت ران قرار دارند قوی‌تر هستند. و در هنگام فعالیت‌های ورزشی عضلات همسترینگ زودتر خسته شده که این خستگی می‌تواند منجر به کشیدگی عضلات همسترینگ شود.
  3. ضعف عضلات: اگر عضلات ضعیف باشند تحمل کم‌تری نسبت به فشار تمرین‌های ورزشی دارند و در نتیجه آسیب به عضلات شایع‌تر می‌باشد.
  4. خستگی عضلات: خستگی باعث کاهش قابلیت جذب شوک و انرژی توسط عضله می‌شود. در نتیجه احتمال آسیب عضله افزایش می‌یابد.
  5. نوع فعالیت: ورزش‌هایی که ریسک بالاتری برای آسیب همسترینگ دارند عبارتند از: دویدن، فوتبال، بسکتبال. همچنین ورزشکاران مسن و ورزشکاران جوان در حال رشد برای آسیب‌های عضلات همسترینگ مستعدتر هستند.
عکس عضله همسترینگ

علائم پارگی همسترینگ

درمان سریع همسترینگ

بلافاصله بعد از آسیب در عضله باید اقدامات زیر انجام شوند.

  1. PRICE : محافظت کردن ، استراحت ، استفاده از ماساژ یخ ، فشردن عضو با باند‌های کشی و بالا گرفتن عضو در مراحل اولیه آسیب می‌تواند کمک کننده باشد.
  2. استفاده از داروهای ضد درد یا ضد التهاب غیر استروئیدی با تجویز پزشک
  3. بی حرکت کردن مفصل زانو با بریس به مدت چند روز
  4. فیزیوتراپی می‌تواند به کاهش درد و تورم و همچنین افزایش قدرت عضلات همسترینگ و برگرداندن دامنه حرکت طبیعی به بیمار کمک می‌کند. یک فیزیوتراپیست ماهر می‌تواند درمان‌های مختلفی نظیر گرمادرمانی، اولتراسوند ، لیزر درمانی، تحریک الکتریکی، مگنت درمانی، شاک ویو درمانی و تکنیک‌های رهاسازی عضلانی را برای عضلات و بافت های نرم به کار گیرد تا درد را کاهش دهد.
  5. بعد از گذشت چند روز از آسیب که درد و تورم عضله کاهش یافت ورزشکار باید با انجام تمرینات خاص تحت نظر پزشک معالج و فیزیوتراپیست متخصص انعطاف پذیری و قدرت عضلات همسترینگ را بهبود بخشد.
  6. استفاده از پلاسمای غنی از پلاکت (PRP)

بیشتر آسیب‌های همسترینگ به درمان‌های ساده و غیر جراحی پاسخ می‌دهند ولی در صورتی که آسیب وارد شده به عضلات همسترینگ بسیار شدید بوده و باعث پارگی کامل آن شود، ممکن است نیاز به عمل جراحی وجود داشته باشد. عمل جراحی بصورت بازگرداندن دوسر عضلات یا تاندون‌ها یا تاندون به استخوان و سپس ترمیم آن است.

برای جلوگیری از آسیب همسترینگ خود، مطمئن شوید که برنامه درمانیتان به صورت کامل اجرا شده است. بازگشت به ورزش فقط پس از اجازه پزشک مجاز است. آسیب دیدگی مجدد عضلات همسترینگ ، خطر آسیب دائمی را افزایش می‌دهد که این شرایط می‌تواند منجر به یک بیماری مزمن شود.

آسیب عضلات همسترینگ

مدت زمان درمان همسترینگ

مدت زمان درمان کشیدگی همسترینگ به شدت آسیب بستگی دارد. در آسیب‌های خفیف، ممکن است فرد تنها به چند روز استراحت و مراقبت نیاز داشته باشد، اما در کشیدگی‌های متوسط یا شدید، ممکن است زمان درمان به ۴ تا ۶ هفته یا بیشتر برسد. طی این مدت، درمان شامل استراحت، استفاده از یخ، درمان‌های فیزیکی و در موارد شدید، مراجعه به پزشک یا استفاده از داروهای ضد درد توصیه می‌شود. در صورتی که آسیب بیشتر از ۶ هفته طول بکشد یا عوارضی مانند عدم توانایی در راه رفتن مشاهده شود، ممکن است به مداخلات پزشکی نیاز باشد.

پماد برای کشیدگی همسترینگ

استفاده از پمادهای ضد التهاب و مسکن می‌تواند در کاهش درد و التهاب ناشی از کشیدگی همسترینگ موثر باشد. پمادهایی مانند "دیپو-متر" (Deep Heat) و "مفنامیک اسید" برای کاهش التهاب و تسکین درد پیشنهاد می‌شوند. این پمادها معمولاً باید بر روی ناحیه آسیب‌دیده ۲ تا ۳ بار در روز مالیده شوند. علاوه بر آن، پمادهای گیاهی مانند آرنیکا یا جینسنگ نیز خواص ضد التهابی دارند و می‌توانند به تسریع فرآیند بهبود کمک کنند.

درمان خانگی کشیدگی همسترینگ

درمان خانگی کشیدگی همسترینگ شامل چندین مرحله ساده است که می‌توان در خانه انجام داد:

صفحه اینستاگرام دکتر علی نقره کار

تمرین برای انعطاف عضلات همسترینگ

تمرینات کششی و تقویتی می‌توانند به بازسازی و بهبود عملکرد عضلات همسترینگ کمک کنند. برخی تمرینات مفید عبارتند از:

این تمرینات باید با مشورت پزشک یا فیزیوتراپ انجام شوند و در صورت بروز هرگونه درد شدید، باید متوقف شوند.


آدرس مطب : تهران، میدان آرژانتین، ابتدای خیابان الوند، ساختمان مرکزی پزشکان،طبقه اول
تلفن : 88670088 - 021نظرات کاربران درباره این مطلب :محسن یزدی [ 1403-09-04 ] برای تقویت عضلات همسترینگ چیکار کنم؟ من بدنسازی کار میکنم

مصطفی محمدی [ 1402-08-21 ] سلام علیکم از راهنمایی شما عزیزان متشکرم ان شاء الله سالم و در تمام کارها موفق باشید دعاگو هستم

اگر سوال دارید اینجا بپرسید
سوال از دکتر نقره کار :
برای متن سوال فقط از حروف فارسی استفاده کنید . حداکثر طول مجاز برای متن 500 کاراکتر است .
در صورت ثبت شماره تلفن و آدرس ایمیل ، پس از پاسخگویی به شما اطلاع داده میشود. این اطلاعات محرمانه است و در سایت نمایش داده نمیشود.
فقط فایل تصویری با فرمت JPG امکان ارسال دارد و حداکثر حجم فایل 200 کیلو بایت است.
نام :
تلفن ( اختیاری ) :
ایمیل ( اختیاری ) :
متن پیـام :
انتخاب فایل ( اختیاری ) :
دکتر علی نقـره کار فلوشيپ فوق تخصصي درد از دانشگاه علوم پزشكي ایران . بورد تخصصي آنستزيولوژي و مراقبتهاي ويژه از دانشگاه علوم پزشكي تهران . بازرس انجمن رژيونال آنستزي و درد ايران (ISRAPM)
طراحی و راه اندازی وب سایت : گروه نرم افزاری پزشک آنلاین - 09128883465