تهران، میدان آرژانتین، ابتدای خیابان الوند، ساختمان مرکزی پزشکان،طبقه اول - تلفن : 88670088 - 021
نوبت دهی اینترنتی
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / مطالب مربوط به درد زانو / شایع ترین علل گرفتگی عضلات اطراف زانو

شایع ترین علل گرفتگی عضلات اطراف زانو

اسپاسم عضلات یا گرفتگی عضلات که یکی از مکانیزم‌ های واکنش طبیعی و دفاعی بدن است، انقباض غیرارادی و پایدار فیبرهای عضله در پاسخ به آسیب یا التهاب چه در خود عضلات و چه در رشته‌های عصبی موجود در آنها می‌ باشد.

آنچه در این مطلب میخوانید

دلایل احتمالی گرفتگی و اسپاسم عضلات

گرفتگی عضلات می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد از جمله:

گرفتگی عضلات اطراف زانو

گرفتگی عضلات زانو

این گرفتگی یا اسپاسم به صورت انقباض غیرقابل‌ کنترل و غیرارادی عضلات ناحیه زانو بروز مییابد. در برخی موارد، افراد در هنگام خواب دچار اسپاسم می‌شوند و درد ناشی از گرفتگی ممکن است باعث بیدار شدن و اختلال در خواب شود. این عارضه متفاوت از قفل شدگی زانو است. به طور کلی گرفتگی عضلات زانو مربوط به عناصر خارج مفصلی مانند عضلات و تاندونها و برخی لیگامانهای خارج مفصلی است اما قفل شدن مفصل مربوط به عناصر درون مفصل مانند منیسک زانو و برخی لیگامانهای داخل مفصلی و نیز قطعاتی از بافت‌های شل شده غضروف است که در داخل مفصل گرفتار می‌شوند.

علت گرفتگی عضلات اطراف زانو

معمولا اسپاسم ها و گرفتگی های عضلات زانو به علت خستگی یا فشار عضلانی و یا آسیب شدید ناگهانی ناحیه زانو ایجاد میشود. در این شرایط فعالیت زیاد مفصل زانو و عضلات اطراف آن باعث خستگی مفرط این عضلات و ایجاد التهاب در آنها شده و در نتیجه اسپاسم و گرفتگی عضلات ناحیه زانو میشود.
با این حال، گاهی اوقات گرفتگی عضلات زانو میتواند علائم بیماری باشد که نیاز به بررسی و مراقبت پزشکی دارد. این مشکلات ساختاری در داخل مفصل زانو میتواند شامل: مشکلات فرسایشی مانند استئوآرتریت (آرتروز پیشرونده)، برخی بیماریهای التهابی (نظیر آرتریت روماتوئید)، نرمی غضروف مفصلی ، اختلالات الکترولیتی ، تحریک عصبی ، سیاتیک و … باشد، که در برخی موارد فرد حتی پس از فعالیتهای معمول نیز دچار گرفتگی عضلات زانو میشود.

درمان گرفتگی عضلات اطراف زانو

گرفتگی عضلات پا

گرفتگی عضله می‌تواند موجب درد زانو شود، اما معمولا در یک عضله ایجاد می‌شود. درد زانو ناشی از گرفتگی، معمولا در همسترینگ یا کشاله ایجاد می‌شود.

پیشگیری از آسیب مجدد گرفتگی عضلات

برای جلوگیری از آسیب مجدد به کمر یا گردن -و پرهیز از بازگشت مجدد گرفتگی دردناک عضلات- این امر مهم است که قدرت و انعطاف‌پذیری عضلات، تاندون‌ها و رباط‌هایی که پشتیبان کمر و ستون فقرات هستند را ساخته و آن را حفظ کرد. این کار از طریق روش‌های زیر امکان‌پذیر است:

  1. تمرینات قلبی عروقی منظم با شدت پایین که اثر نا مطلوبی بر کمر نمی‌ گذارند و فشار زیادی بر مفاصل وارد نمی‌ کنند، از جمله دوچرخه‌ سواری، پیاده‌ روی یا شنا. اگر ورزش در فضای باز ممکن نباشد، استفاده از تردمیل، اسکی فضایی یا دوچرخه ثابت را در نظر بگیرید. این دستگاه‌ ها تقریباً در تمام باشگاه‌ های ورزشی یافت می‌شوند، و یا می‌ توانید آنها را برای استفاده در خانه خریداری کنید.
  2. تمرینات تقویتی هسته‌ ی بدن- با تنظیم و تقویت عضلات شکم و کمر، می‌توانید یک کرست طبیعی به منظور تامین تکیه‌ گاهی برای ستون فقرات خود ایجاد کنید.
  3. تمرینات کششی ملایم برای بهبود و حفظ انعطاف‌ پذیری. تمرینات کششی همچنین به حفظ جریان خون مناسب برای عضلات کمک می‌ کنند.

عوامل خطر اسپاسم عضلات

عواملی که ممکن است خطر گرفتگی عضلات را افزایش دهد عبارتند از:

  1. سن- افراد پیرتر ممکن است توده‌ی عضلانی خود را از دست بدهند و در نتیجه عضلات باقیمانده به راحتی تحت فشار بیش از حد قرار میگیرند.
  2. کم شدن آب بدن- ورزشکارانی که در هنگام انجام ورزش در هوای گرم خسته شده و آب بدن خود را از دست می‌دهند بطور مکرر دچار گرفتگی عضلات می‌شوند.
  3. بارداری- گرفتگی عضلات همچنین در طول بارداری شایع می‌باشد.
  4. شرایط پزشکی- در صورت داشتن دیابت یا اختلالات عصبی، کبد یا تیروئید ممکن است در خطر بیشتری برای ابتلا به گرفتگی عضلانی باشید.

اینستاگرام دکتر علی نقره کار

درمان گرفتگی عضلات زانو

کمپرس گرم یا سرد

هر دو شدت درجه حرارت می‌تواند برای مفصل زانو مفید باشد. کمپرس آب سرد یا کیسه‌ی یخ را به مدت 15 تا 20 دقیقه چند بار در روز روی زانو خشک خود بگذارید.

داروهای بدون نسخه

بسیاری از علائم خفیف درد مفاصل ممکن است با داروهای بدون نسخه پزشک رفع شود. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی [NSAID] داروهای متداولی برای آرتروز هستند. نامهای تجاری آنها [NSAID]شامل آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن می‌شوند.

تاثیر تزریق استروئید در زانو

اگر التهاب و تورم در مفصل زانو باعث خشکی مفصلی شود، استروئید یکی از گزینه‌های درمانی محسوب می‌شود. تورم و التهاب همیشه همراه با آرتروز زانو هستند. کورتیکواستروئیدها التهاب را کاهش می‌دهند.

ورزش درمانی

ورزش به افزایش حرکت مفصل کمک می‌کند، که موجب کاهش خشکی می‌شود. این نیز یک روش عالی برای کاهش وزن یا حفظ وزن سالم است. داشتن وزن اضافی می‌تواند خطر ابتلا به درد و خشکی مفصلی را افزایش ‌دهد.


آدرس مطب : تهران، میدان آرژانتین، ابتدای خیابان الوند، ساختمان مرکزی پزشکان،طبقه اول
تلفن : 88670088 - 021

درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید

نظرات کاربران درباره این مطلب :حمیدتوانگر [ 1402-08-24 ]
سلام آقای دکترچندروزیست ماهیچه روی پای چپم در میگیره به حدی که راه رفتن رابرايم دشوارمیکنه وزمانی که برای دقایقی دوزانوبشینم ماهیچه روی پایم شدیداد ردمی گیره که نمیتونم بلند شوم. راهنمایی بفرمایید

صمدی [ 1402-05-31 ]
من گه گداری قسمت بالای زانوم ب شدت درد میگیره ..و وقتی زانوم رو خم میکنم دیگه نمیتونم صاف کنم 38 سالمه..درمانی داره آقای دکتر

بخشی [ 1402-05-31 ]
سلام آقای دکتر مامانم امروز رفته دکتر بهش گفته ارتروز زانو داره..شما درمانی براش دارین درمان داره ؟

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
دکتر علی نقـره کار فلوشيپ فوق تخصصي درد از دانشگاه علوم پزشكي ایران . بورد تخصصي آنستزيولوژي و مراقبتهاي ويژه از دانشگاه علوم پزشكي تهران . بازرس انجمن رژيونال آنستزي و درد ايران (ISRAPM)
طراحی و راه اندازی وب سایت : گروه نرم افزاری پزشک آنلاین - 09128883465