تهران، میدان آرژانتین، ابتدای خیابان الوند، ساختمان مرکزی پزشکان،طبقه اول - تلفن : 88670088 - 021
نوبت دهی اینترنتی
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / درمان درد به روش تزریقی / مقایسه درمان دیسک با دیسکوژل و لیزر

مقایسه درمان دیسک با دیسکوژل و لیزر

بالشتک‌های الاستیک که استخوان‌های در ستون فقرات (مهره‌ها) را جدا از یکدیگر نگه می‌دارند، دیسک نامیده می‌شوند. این دیسک‌ها دارای مرکز نرم و نمای بیرونی سفت هستند. دیسک‌ها باید در تراز با مهره‌ها قرار بگیرند؛ اما گاهی اوقات این دیسک‌ها از تراز طبیعی خود خارج می‌شوند و مرکز نرم از قسمت بیرونی دیسک خارج می‌شود. این اتفاق فتق دیسک نامیده می‌شود و گاهی نیز به نام‌های لغزش دیسک یا پارگی دیسک نیز شناخته می‌شود.

دیسک کمر در برخی از افراد علائمی ندارد و دردناک نیست؛ اما برای برخی دیگر می‌تواند بسیار دردناک یا تحریک کننده باشد؛ زیرا پارگی دیسک می‌تواند اعصاب اطراف را تحریک کند و باعث ایجاد درد یا حتی ضعف یا بی‌حسی در بازو یا پا شود. دیسکوژل و لیزر از روش های درمانی دیسک گردن است.دیسکوژل برای تسکین درد برای بیمارانی که دارای دیسک کمر برآمده هستند و درمان‌های پزشکی و فیزیوتراپی برای آنها مؤثر نبوده‌اند، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تزریق دیسکوژل منافذ قسمت‌های آسیب‌دیده را می‌بندد و از خارج شدن مواد التهابی بر ستون فقرات جلوگیری می‌کند. در روش عمل دیسک کمر با لیزر، برای حذف بافت اطراف نخاع و اعصاب در ستون فقرات، از لیزر استفاده می‌شود. برخلاف سایر روش‌های جراحی دیسک کمر، این روش جراحی ممکن است تنها برای بیمارانی با شرایط خاص، مانند افرادی که درد آنها ناشی از وارد آمدن فشار بر اعصاب است، مناسب باشد. عمل دیسک کمر با لیزر ، نسبت به سایر روش‌های جراحی دیسک کمر، روش کم تهاجمی‌تری است؛ اما در این روش نیز همانند سایر روش‌ها باید یک برش جراحی ایجاد شود که نسبت به سایر روش‌ها بسیار کوچکتر است.

با توجه با نتایج مطالعات به نظر می‌رسد که میزان اثربخشی دو روش تفاوت چندانی باهم ندارد. میزان آسیبی که دیسکوژل به دیسک وارد میکند اندکی کمتر و عوارض آن نیز کمتر است. اینکه بیمار کاندید دیسکوژل یا لیزر است به ویژگی های بالینی بیمار و تغییرات دیسک بستگی دارد و تیم درمانی در نهایت تصمیم میگیرد که کدام روش را انتخاب کند.

آنچه در این مطلب میخوانید

علل دیسک کمر

دیسک کمر در بیشتر موارد نتیجه پیر شدن و ساییدگی دیسک‌ها است. به این حالت دژنراسیون دیسک گفته می‌شود. با افزایش سن، مایعات درون دیسک‌های ستون فقرات به تدریج از بین می‌روند و دیسک‌ها را مستعد پارگی یا شکنندگی می‌کنند. اگر هنگام بلند کردن اجسام سنگین مراقب نباشید و به جای پاهایتان، فشار را به کمرتان وارد کنید ممکن است دچار دیسک کمر شوید. پیچ خوردن و چرخاندن کمر در هنگام بلند کردن اجسام نیز ممکن است باعث پارگی دیسک شود. در موارد نادر دیسک کمر نتیجه آسیب به ناحیه پشت، مانند افتادن یا ضربه خوردن است. افرادی که اضافه وزن دارند، افرادی که شغل آنها نیاز به فعالیت فیزیکی زیادی دارد، و افرادی که به طور ژنتیکی مستعد ایجاد فتق در دیسک‌های ستون فقرات خود هستند، بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به دیسک کمر قرار دارند.

علائم دیسک کمر

از آنجا که همه موارد دیسک کمر باعث ایجاد علائم نمی‌شوند، ممکن است برخی از افراد دچار فتق دیسک شده باشند و از آن خبر نداشته باشند، مگر اینکه در آزمایش‌های تصویربرداری ستون فقرات مشخص شود؛ اما در بیشتر موارد، دیسک کمر دردناک یا ناراحت کننده است. دیسک کمر می‌تواند در قسمت تحتانی کمر (ستون فقرات کمری) یا در گردن (ستون فقرات گردنی) ایجاد شود، اگرچه به طور معمول در ستون فقرات کمر اتفاق می‌افتد. شایع‌ترین علائم دیسک کمر عبارتند از:

  1. درد بازو یا پا. اگر فتق دیسک در گردن شما باشد ممکن است در بازوها یا شانه‌های خود احساس درد کنید. اگر در قسمت تحتانی کمر باشد ممکن است درد را در باسن، ران، ساق یا پایین پا احساس کنید. درد می‌تواند با حرکت یا حتی سرفه یا عطسه به بازو یا پا سرایت کند.
  2. بی‌حسی یا سوزن سوزن شدن. از آنجا که پارگی دیسک می‌تواند به اعصاب اطراف فشار وارد کند، معمولاً در ناحیه‌ای از بدن که اعصاب آن از این ناحیه منشأ می‌گیرد دچار بی‌حسی یا سوزن سوزن شدن می‌شوید.
  3. ضعف. اعصاب ستون فقرات به کلیه سیستم‌های مختلف بدن از جمله سیستم عضلانی خدمت می‌کند. عضلاتی که توسط اعصاب تحت تأثیر فتق دیسک قرار دارند ممکن است ضعیف شوند و بلند کردن وسایل یا حتی راه رفتن برای شما دشوار شود.

برای مطالعه بیشتر بخوانید: تزریق دیسکوژل در کلینیک درد

مزایای دیسکوژل

مزایای عمل دیسکوژل برای درمان مشکلات مرتبط با فتق دیسک بین مهره‌ای شامل موارد زیر می‌باشد:

دیسکوژل چگونه عمل می‌کند؟

در فرآیند تزریق دیسکوژل گردن به موضع دیسک، نیازی به بیهوشی بیمار نمی‌باشد و این اتفاق در اتاق عمل و از طریق بی‌حسی موضعی انجام می‌شود. تزریق دیسکوژل حتماً باید تحت مانیتورینگ فلوروسکوپی صورت گیرد و لازم است بدانید که علت وجود تنگستن در ترکیب دیسکوژل به دلیل ضرورت نیاز به علنی شدن و نمایش ژل در تصویر برداری با فلوروسکوپ می‌باشد.

مقایسه درمان دیسک با دیسکوژل و لیزر

اقدامات قبل از تزریق دیسکوژل

  1. در صورت باردار بودن یا اگر مشکوک به بارداری هستید، حتماً به پزشک اطلاع دهید.
  2. بهتر است چند ساعت قبل از عمل یک وعده غذایی سبک بخورید. اگر دیابتی وابسته به انسولین هستید، قبل از انجام این روش، الگوی غذایی طبیعی خود را تغییر ندهید.
  3. با پزشک خود در مورد ادامه مصرف تمام داروهای معمول و روزانه‌ (مانند قرص فشارخون و داروهای دیابتی) قبل یا در روز عمل صحبت کنید.

مراقبت های بعد از تزریق دیسکوژل

مراقبت‌های بعد از تزریق دیسکوژل بسیار ساده است. نشستن طولانی و رانندگی در یک هفته اول تزریق توصیه نمیشود. پس از یک هفته به آرامی بیمار فعالیت‌های خود را افزایش دهد و اگر شغل وی سنگین نیست به کار برگردد. درصورتی که بیمار فعالیت بدنی سنگین دارد باید ۳ تا ۶ هفته برای بازگشت به شغل خود صبر کند. پس از چند هفته در صورت لزوم ورزش درمانی و حرکات اصلاحی برای بیمار تجویز می‌شود. در طول هفته اول بعد از تزریق استفاده از کمربند طبی به بیمار توصیه میشود تا در صورت نشستن و ایستادن استفاده کند.

اینستاگرام دکتر علی نقره کار

عوارض تزریق ژل دیسک کمر

تمام اقدامات جراحی و تزریقی بر روی دیسک مانند تزریق دیسکوژل عوارضی دارند که عبارتند از:

  1. عفونت خود دیسک که امروزه با تجویز آنتی‌بیوتیک و استریل کردن محل تزریق به حداقل رسیده است؛ اما همچنان در موارد بسیار نادری دیده می‌شود.
  2. آسیب به ساختارهای اطراف دیسک مانند عروق و ریشه های کمری و گردنی.

خوشبختانه عوارض ناشی از تزریق دیسکوژل کمتر از جراحی است و بسیار نادر است.

برای مطالعه بیشتر بخوانید: عمل بسته دیسک با لیزر

هزینه تزریق دیسکوژل دیسک کمر

به طور دقیق نمی‌توان هزینه تزریق دیسکوژل را بیان کرد. میزان هزینه تزریق با توجه به شدت وخامت، میزان دوز تزریقی، قیمت مواد، دستمزد پزشک و هزینه بیمارستان بستگی دارد. ضمن اینکه با توجه به نوسانات بازار ارز و متاثر بودن قیمت دیسکوژل از این تغییرات، نمیتوان هزینه را قبل از انجام، بطور دقیق محاسبه کرد.

مزایای لیزر دیسک کمر

  1. عمل به صورت سرپایی انجام می‌شود و نیازی به بستری در بیمارستان ندارد.
  2. عدم نیاز به بیهوشی
  3. این عمل سبب کاهش فوری درد و علائم مربوطه به دیسک کمر می‌ شود.
  4. خطرات احتمالی ناشی از انجام این عمل در مقایسه با جراحی‌های باز کمتر می باشد.
  5. عدم وجود زخم و بخیه پس از انجام عمل
  6. این روش درمانی، غیر تهاجمی است در نتیجه بافت ها کمتر دچار آسیب دیدگی می شوند.
  7. در این روش هیچ استخوانی به منظور آزادسازی دیسک دچار آسیب نمی شود؛ چرا که این جراحی نیازی به عمل باز و استفاده از ابزارهای جراحی ندارد.
  8. این جراحی سبب ایجاد اسکار یا فیبروز اپیدورالی در نخاع نمی ‌شود.
  9. برگشت سریع به فعالیت های روزانه پس از انجام عمل

نحوه درمان دیسک کمر با لیزر

درمان دیسک کمر با جراحی لیزری، تحت بی‌حسی موضعی انجام می‌شود؛ یعنی پوست و بافت‌های اطراف محل جراحی، نسبت به درد حساسیت خود را از دست می‌دهند. همچنین ممکن است از داروهای آرام‌بخش در طول جراحی استفاده شود. در این روش، از لیزر برای از بین بردن عامل فشار بر اعصاب استفاده می‌شود. یک پروب جراحی حاوی لیزر با کمک گرفتن از روش‌های تصویربرداری، به محل درگیر هدایت شده و سپس از تابش اشعه لیزر برای کاهش فشار بر اعصاب استفاده می‌شود.

مراقبتهای قبل از لیزر دیسک کمر

تیم جراحی دستورالعمل های دقیقتری را در مورد آنچه در روزها و ساعات قبل از عمل باید انجام دهید به شما ارائه می دهد. توصیه می‌شود پیش از هر عمل جراحی فعالیت‌های روزانه‌ معمولتان را انجام دهید، رژیم غذایی سالمی داشته باشید و سیگار نکشید تا بهبودی مطلوب و آرامی تجربه کنید. ممکن است برای جلوگیری از خونریزی بیش از حد یا تداخل با بیهوشی در طول عمل جراحی، مصرف برخی داروها را متوقف کنید. همیشه در مورد همه نسخه ها، داروهای بدون نسخه و مکمل هایی که برای ایمنی خود مصرف می کنید، با پزشک خود مشورت کنید.

مراقبت بعد از لیزر دیسک کمر

بیمار می تواند فقط با یک بانداژ کوچک از جای خود بلند شده و به خانه خود باز گردد. در این زمان لازم است بعد از درمان برای 24 ساعت در رختخواب استراحت کنید. در ادامه حرکت رو بهبودی بیمار آغاز شده و بیمار می تواند فعالیت های عادی خود را از سر گیرد. اکثر افراد با گذشت 5 روز از انجام عمل درمان کمر درد با لیزر می توانند به محل کار خود باز گردند.

برای مطالعه بیشتر بخوانید: مراقبتهای بعد از لیزر درمانی دیسک کمر

عوارض لیزر دیسک کمر

از عوارض احتمالی این روش جراحی می توان به آسیب دیدن بافت های اطراف اشاره کرد؛ چراکه استفاده از لیزر می تواند سبب ایجاد گرما شود. این گرما می تواند به اعصاب، استخوان ها و غضروف های اطراف آسیب وارد کند.
این روش به علت ورود سوزن در فضای دیسکی می تواند سبب ایجاد عفونت شود؛ به همین دلیل معمولاً پیش از عمل برای بیمار آنتی بیوتیک تجویز می شود.

هزینه درمان کمر درد با لیزر

هزینه درمان کمر درد با لیزر که یک جلسه است؛ نیز مانند دیسکوژل به عواملی بستگی دارد که مهارت و تخصص پزشک در انجام آن یکی از مهمترین ها است. با این وجود لیزر دیسک کمر نسبت به تزریق دیسکوژل هزینه ای معادل نصف دارد و با قیمت کمتری انجام میشود.


آدرس مطب : تهران، میدان آرژانتین، ابتدای خیابان الوند، ساختمان مرکزی پزشکان،طبقه اول
تلفن : 88670088 - 021

درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید

نظرات کاربران درباره این مطلب :گندم [ 1402-08-07 ]
سلام دکتر خسته نباشین من سه ماه است درد فراوان در جفت پاهام ب خصوص درد پای چپ دارم قرص گاباپنتین و ملوکسیکام مصرف میکنم و استراحت می کنم کمربند هم استفاده کردم و آب درمانی هم رفتم راه که میرم پاهام درد میگیرن ام ار ای گرفتم دیسک شماره پنج پارگی پیدا کرده و الان دکتر میشه دیسک پاره رو ب وسیله اندوسکوپی یا دیسکوژل یا لیزر پیش خودتون انجام بدم ؟

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
دکتر علی نقـره کار فلوشيپ فوق تخصصي درد از دانشگاه علوم پزشكي ایران . بورد تخصصي آنستزيولوژي و مراقبتهاي ويژه از دانشگاه علوم پزشكي تهران . بازرس انجمن رژيونال آنستزي و درد ايران (ISRAPM)
طراحی و راه اندازی وب سایت : گروه نرم افزاری پزشک آنلاین - 09128883465